Ta świetna.. mięsna przyprawa, powinna być obecna w kuchni każdego smakosza! Nie boimy się mówić, że to boczek sprawia, iż… potrawy wreszcie smakują!

Boczek jest najdoskonalszą mięsną przyprawą! To mięso wieprzowe wzbogacone o tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i energii! Wytapiany podczas smażenia tłuszcz daje wyjątkowy aromat i smak oraz dawkę niezbędnej energii! Jak żaden inny rodzaj mięsa ma właściwość wydobywania najlepszych smaków potraw, których jest dodatkiem.
To dlatego boczek – zwany u nas jeszcze szyprką, a w innych kręgach kulturowych bekonem, baconem, beiconem, pancettą, czy speckiem - jest nieodłącznym składnikiem różnych kuchni, zwłaszcza włoskiej, brytyjskiej, amerykańskiej, z chęcią spożywany jest także w Azji. Boczek od zawsze odgrywał silną pozycję również w kuchni polskiej.
Inspiracje na dania z boczkiem znajdziecie w serwisie Lubię na boczku - kliknij link.