Idealne połączenie ryb i mięsa uzyskasz wybierając intensywny smak wędzonego boczku.
Grillowana ryba w ziołowej marynacie z boczkiem - składniki:
- Filet dorsza ze skórą – 6 szt.
- Boczek wędzony plastry – 190 g
- Świeży koperek – pęczek
- Marynata:
- Oliwa – 1/2 szklanki
- Ocet winny – 1/2 szklanki
- Jałowiec – 15 ziarenek
- Kolorowy pieprz – 15 ziarenek
- Sól gruboziarnista – 1 łyżeczka
Jak przygotować grillowaną rybę w ziołowej marynacie z boczkiem:
- Na desce rozgnieć ziarna jałowca i pieprzu. Dodaj do oliwy, dodaj sól i utrzyj. Do marynaty dolej ocet winny i dokładnie wymieszaj.
- Filety z dorsza obtocz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
- Każdy filet owiń dwoma plastrami boczku. Ułóż na mocno rozgrzanym grillu.
- Podawaj ze świeżym koperkiem.
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: do 45 minut
Dla 6 osób