Ostry smak boczku i kwaśność kapusty stanowią idealne połączenie. Do potraw z kapustą lepiej niż parzony sprawdzi się intensywny, wędzony boczek.
Zupa krem z kapusty, z boczkiem - składniki:
- kiszona kapusta – 500g
- Boczek Wędzony Krojony Kostka – 180g
- włoszczyzna – pęczek
- woda – 2 litr
- ziemniaki – 1/2 kg
- liść laurowy – 2 listki
- ziarna ziela angielskiego – 2 ziarna
- ziarna pieprzu czarnego – 4 ziarna
- oliwa – 1 łyżka
- kminek – 1 łyżeczka
- przecier pomidorowy – 2 łyżki
- zielony pieprz – 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować zupę krem z boczkiem:
- włoszczyznę i ziemniaki pokrój w kostkę.
- do garnka wlej wodę. Dodaj pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie pokrój kapustę i dodaj do wywaru. Gotuj aż kapusta będzie miękka. Zmiksuj. Dodaj przecier pomidorowy i kminek. Przypraw solą i pieprzem.
- boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie i również dodaj do zupy.
- przed podaniem posyp zielonym pieprzem.
Stopień trudności: średnie
Czas przygotowania: do 1 godziny
Dla 8 osób