Święta w domu to także, a może przede wszystkim zapachy, aromaty i smaki, do których tęsknimy, i których nie chcemy zapomnieć.
Kilka ziaren wyjątkowej przyprawy, jaką jest kardamon, sos śliwkowy i pieczony schab otulony boczkiem, zapewni niebywałe aromaty. To będą pamiętne święta, a do tego przepisu będziecie często wracali!
Schab pieczony z boczkiem - składniki:
- Boczek Parzony Plastry KAMINIARZ / 2 opak.
- schab wieprzowy / 1 kg
- majeranek / 1 łyżka
- śliwki / 1 kg
- liście laurowe / 2 szt.
- słodka papryka / 1 łyżka
- mielona papryka / 1 łyżka
- olej / 1 łyżka
- kardamon / kilka ziaren
Jak przygotować schab w boczku:
- schab oczyszczamy z błon i ścięgien
- wkładamy go do wrzątku na około 8-10 minut, po czym wyjmujemy i studzimy
- przyprawy ucieramy w moździerzu, dodając odrobinę oleju
- nacieramy schab i odstawiamy na 4 godziny do lodówki
- piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
- następnie schab starannie owijamy plastrami boczku parzonego
- spód naczynia żaroodpornego wykładamy przekrojonymi śliwkami
- schab otulony boczkiem układamy na śliwkach
- pieczemy 1,5 godziny